Castells in Tarragona

Inmiddels staat het evenement ‘Concurs de Castells’ in Tarragona op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van Unesco. Het bouwen van zo hoog mogelijke torens en dat zo goed als het kan, dat is het doel van de ‘castells’. Een eeuwenoude traditie, maar wat is het precies?

Hoe is dit fenomeen ontstaan?

Het is een traditie die in de achttiende eeuw is ontstaan in een plaatsje vlakbij Tarragona. Niemand weet precies wanneer dit festival is ontstaan, maar het fenomeen komt uit de tijd van de volksdansen in de zestiende eeuw. Toen klommen er nog maar twee mensen op elkaar tijdens een dans, maar later werden de torens steeds hoger. Tegenwoordig wordt de wedstrijd elke twee jaar in de eerste week van oktober gehouden in het Plaza de Toros in Tarragona.

De stad Tarragona

Tarragona is een havenstad in Catalonië en ligt op een uurtje rijden afstand van Barcelona en een kwartiertje rijden van Salou. Het is de hoofdstad van de provincie Tarragona en er zijn veel gebouwen en ruïnes te zien uit de Romeinse tijd, zoals het Amfitheater. Ook zijn er veel religieuze gebouwen, zoals kerken en kathedralen.

Wat is Concurs de Castells?

Elke twee jaar vindt het Concurs de Castells, ofwel Casteller Festival plaats in Tarragona. De naam van het festival komt van het woord ‘castell’, wat een toren van mensen betekent. Letterlijk vertaald uit het Catalaans betekent het woord ‘kasteel’. Het doel is om het opbouwen en afbouwen van de toren goed te laten verlopen en daarbij ook nog de grootste en mooiste toren te hebben. De groepen mensen die op elkaars schouders klimmen, dragen allemaal dezelfde kleding. De deelnemers worden Castellers genoemd.

Je kunt je vast voorstellen dat er hard getraind moet worden om zo’n hoge toren te kunnen bouwen met zijn allen. De groepen trainen dan ook maandenlang. Ze hebben er vooral heel veel plezier in, maar discipline, kracht en moed zijn zeker niet ondenkbaar bij deze ‘sport’.

Tijdens iedere fase van de bouw van de menselijke toren wordt er andere muziek gespeeld. De muziek die wordt gespeeld, komt uit de Middeleeuwen. De instrumenten die gebruikt worden, kun je het best vergelijken met hobo. De melodie van de muziek is tijdens iedere fase van de bouw anders.

Meestal bestaat een toren uit ongeveer zeven lagen. Deze verschillende lagen hebben ook namen. Hier een korte uitleg:

Pinya: dit is de basis van de castell. In deze laag staan de meeste mensen, in de vorm van een bijenkorf. Zij tillen met zijn allen wel duizend kilo!
Tronc: dit is de stam van de castell. Het is afhankelijk van de laag hoe veel mensen hier staan. Het kunnen er twee tot vijf zijn.
Pom de dalt: dit zijn de bovenste drie lagen van de toren.
Enxaneta: dit is de top van de menselijke toren. De top is altijd een kind dat via de andere mensen van de toren naar boven klimt. Het kind mag maximaal 35 kilo wegen!

Weetjes

– Er zijn 65 teams die meedoen aan deze grote wedstrijd in Tarragona.
– Het record van de hoogste toren is maar liefst tien lagen (stel je voor dat je tien mensen op je schouders hebt staan…).
– In 2010 zijn de mensentorens geplaatst op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van Unesco.
– Je ziet de mensentorens niet alleen in Tarragona, maar op veel meer plekken in Catalonië. Alleen in Tarragona is het echt een groot evenement.
– De mensen onderaan de toren dragen een soort van sjerp. Dat zorgt ervoor dat al het gewicht gedragen kan worden en dat de deelnemers geen rugklachten krijgen na het bouwen van de toren.

Wat vind ik van dit evenement?

Voordat ik deze tekst schreef, had ik nog nooit gehoord van dit evenement. Ik kwam het tegen toen ik mijn artikel over de gekste feesten in Spanje schreef, maar ik vond dat dit feest toch wel een eigen pagina verdiende. Wanneer ik naar het filmpje kijk, voel ik echt de spanning als ze de toren gaan bouwen. Vooral als je ziet hoe zwaar de mannen onderaan de toren het hebben en als het kleine meisje helemaal naar de top klimt. Stel je voor dat iemand het niet meer volhoudt, of dat het meisje een stap verkeerd zet… gelukkig loopt het allemaal goed af en ziet het er indrukwekkend uit. Ik vind het een leuk en origineel evenement. Ook dat ze voorafgaand aan de officiële gebeurtenis op straat torens gaan bouwen, vind ik gaaf.

Geschreven door Sarah, tekstschrijver voor Sprankelend Spanje. Houdt van lekker eten, drinken en geniet volop van het leven.

Laat een bericht achter

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.