In Valencia zijn we met Verrassend Valencia altijd op zoek naar nieuwe cafés, winkeltjes en bijzondere plekken. Toen in januari 2016 in de wijk Ruzafa een nieuw restaurant opende met een bijzondere gele façade en een interessant interieur, waren wij gelijk benieuwd.
food club is de naam van deze nieuwe spot in Valencia. Wanneer je binnenloopt, voelt het bijna aan alsof je in een Packman level beland bent of dat je je in een speelarcade bevindt. Muren van zwart piepschuimachtig materiaal (noppenschuim), veel felgele accessoires en tinten, coole stoelen van plastic en wat neonlicht. De inrichting en het design is allemaal door de eigenaar gedaan, met hulp van een vriend die architect is. Eenmaal binnen werden we (Bas, Roos, Koen en ik) begroet en geholpen door de vriendelijke Miguel. Heel anders dan bij veel andere Spaanse restaurants werden we ontzettend goed geholpen, werden onze glazen bijgevuld en werd ons om een tweede drankje gevraagd. Dit klinkt misschien niet als iets bijzonders, maar dat is het in Valencia wel!
Clubmenu
De kaart van food club is niet ontzettend uitgebreid, maar verrast wel. De kaart is verdeeld in snack club, salads club, focaccia club, soaps club, rolls club en sweet club. Prijzen variëren tussen de € 2,50 en € 12 per gerecht. Leuk is om wat verschillende hapjes te delen of voor het proeverijmenu te gaan. Vooral dat laatste is een aanrader! Wij mochten van het proeverijmenu proberen. Voor € 20 heb je een divers menu, met bizarre combinaties en smaken. Leuk om te weten is dat de vriendelijke en bescheiden eigenaar Tomas elk ingrediënt van de beste kwaliteit probeert te bemachtigen. Hij staat in de keuken en maakt van elk gerecht een kunstwerkje. Tomas heeft naast food club nog een andere toko in handen, namelijk La Tasqueta del Mercat.
Eendenairbag en chili mayonaise
De namen van de gerechten van het proefmenu zijn verrassend en laten je nadenken wat je straks op tafel zal krijgen… Zo is de eerste gang de airbag de pato (airbag van eend). Ja, wat kan je je hierbij voorstellen? Een hartige koekachtige schelp en wanneer je hierop bijt, komt schuim van foie gras als het ware als een airbag uit de schelp. Bijzonder! Onze volgende gang bestond uit maïsnacho’s met een soort ceviche (tonijntartaar met chili mayonaise). Daarna kregen wij ‘boquerones’ (sardientjes) met tomaat en een schuim van olijven. Een van mijn favoriete onderdelen waren de focaccias bij de ‘focaccia de bonito en escabeche’. De focaccias waren met olijfolie besprenkeld en daaroverheen lag wat zeezout. Daarbij kreeg je wat tonijn op een groentebedje.
Carbonara artisjokken en een gefrituurde graat van een vis?!
Mijn echte favoriete gang waren de ‘alcachofas carbonara’, oftewel de carbonara artisjokken. Deze kreeg je in een leuk houten doosje en oogden als bloemen. De artisjokken waren (zo leek) geroosterd en gevuld met ei, kaas en bacon. Als verrassing kregen wij als volgende gang een gefrituurde graat van een vis opgediend. Van kop tot staart. Op zich ben ik best van de gefrituurde vis, zoals kibbeling, maar dit was toch wel heftig zoals je op de foto kan zien! Maar in de slablaadjes eromheen zaten lekkere stukjes visfilet met een heerlijk sausje.
Bas’ favoriet
Onze laatste hartige gang waren de ‘rolls club de cerdoiberico’ en volgens mij Bas’ favoriet. Er werd één hap genomen en er kwam een enthousiaste kreet naast mij vandaan. Ja, dit was zo te horen Bas zijn favoriete gang! Het waren wraps, groene bonen, een soort gefrituurde wortels en varkensvlees. Het vlees was van goede kwaliteit en wel zes uur lang gestoofd en smaakte heerlijk! De kwaliteit van het eten staat voorop bij food club en dat is ook zeker te merken.
Zoet
Tot slot kregen wij niet één, maar twee desserts! De ‘hojaldre de vainilla’ is qua smaak vergelijkbaar met een Hollands puddingbroodje, maar dan nóg lekkerder en zelfgemaakt ijs. Bij food club hebben ze een ijsmachine en bij het vanille-ijs zag je zelfs nog puntjes vanille zitten! Tomas, eigenaar en chefkok, is dol op het maken van desserts en de ijsmachine is zijn nieuwste gadget! Alle ingrediënten en onderdelen van gerechten worden door food club zelf bereid. Geen mayonaise uit de fles van Calvé, maar alles vers. Ook een van de favorieten gangen van ons was de ‘Capuccino de baileys’, een soort chocolade-baileys-capuccino wolk. Gemaakt van pure Baileys met een speciale ijsmachine. Chef Tomas is een echte ijsliefhebber en dit was zeker te proeven in dit toetje!
Afterwork borrels
Erg leuk om te weten, is dat food club behalve dus voor het food gedeelte, óók voor het club gedeelte wil gaan. Het idee is om een uur of 6/7 op vrijdag een borreltje te doen. En dit kan straks heel goed bij food club, want ze shaken er ook diverse cocktails zoals de bekende mojito, maar ook de daquiri (met passievrucht!). Voor de deuntjes kan je hier dan ook terecht, want rechts aan je hand wanneer je binnenkomt, staat een dj booth. Al met al is food club een aanrader voor een hapje, maar ook als je even wat wil drinken in een verrassende omgeving!
TIP: houd projecten van Tomas goed in de gaten, want hij heeft nog meer gave en verrassende ideetjes die zomaar op niet al te lange termijn van start zouden kunnen gaan!
Locatie
food club
Calle Cádiz 90
46003 Valencia
Openingstijden
Di t/m do van 13:30 – 16:00 en 20:30 – 01:00
Vrij en za van 13:30 – 16:00 en 20:30 – 02:00
Zo van 13:30 – 16:00
Gesloten op maandag
Geschreven door Joëlle, verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij Sprankelend Spanje. Spanjeliefhebber, gewoond in Catalonië en Valencia, gek van koken, reizen, schrijven, sport en (food)festivals.
Laat een bericht achter