Veelgestelde vragen en antwoorden over vakantie in Spanje in Corona tijd

Veelgestelde vragen en antwoorden over vakantie in Spanje in Corona tijd

Ga goed voorbereid op reis en lees hieronder over het ‘nieuwe normaal’ in Spanje. Alle coronaregels en andere informatie rondom COVID-19 lees je op deze pagina. Niets staat een heerlijke vakantie naar Spanje in de weg!

Moet ik verplicht in quarantaine na aankomst in Spanje?

Nee. Vanaf 21 juni 2021 is het niet meer nodig in quarantaine te gaan. Je kunt meteen na aankomst beginnen met genieten van je welverdiende vakantie!

Kan ik veilig met het vliegtuig op reis?

Ja, absoluut. Vliegtuigen beschikken over een geavanceerd ventilatiesysteem. Iedere drie minuten wordt de lucht in een vliegtuig helemaal ververst. Bovendien wordt de circulerende lucht gefilterd in een speciaal Hepa-filter, wat 99,99 procent van de bacteriën en virussen opvangt. Verder zijn er een paar voorschriften om vliegreizen zo veilig mogelijk te maken. Zo worden mensen met klachten verzocht niet te reizen. Als het goed is, reist er dus niemand mee die het virus eventueel kan overdragen. Een ander voorbeeld is dat er voor iedere vlucht een eigen bagageband beschikbaar is.

Wat is de gezondheidsverklaring die ik nodig heb om naar Spanje te vliegen? En heb ik echt twee QR-codes nodig?

Naast de ‘standaard’ Europese QR-code die je krijgt als je volledig gevaccineerd, hersteld, of recent getest bent, is het verplicht om nog een formulier in te vullen om Spanje binnen te komen. Als bevestiging van het invullen van deze Spaanse gezondheidsverklaring krijg je een tweede QR-code die je moet laten zien bij aankomst.

Let op: je hebt dus twee QR-codes nodig om Spanje binnen te komen! De eerste is de Europese QR-code op bijvoorbeeld je vaccinatie-, herstel- of testbewijs. Deze QR-code kun je ook laten zien via de Nederlandse CoronaCheck-app. De andere is de QR-code die bewijst dat je de Spaanse gezondheidsverklaring hebt ingevuld.

In Spanje is de QR-code op je testbewijs van een PCR-test maximaal 72 uur geldig, terwijl het testresultaat van een antigeentest 48 uur geldig is.

Wat is de gezondheidsverklaring die ik nodig heb om terug naar Nederland te vliegen?

Dit is een formulier met een aantal vragen over je gezondheidstoestand. Geen zorgen, je kunt de gezondheidsverklaring hier downloaden. Iedere reiziger is verplicht een ingevulde gezondheidsverklaring bij zich te dragen.  Je kunt gevraagd worden deze te laten zien op het vliegveld in Nederland, in het vliegtuig of op het vliegveld van je bestemming.

Is het gebruik van een mondkapje verplicht in het vliegtuig?

Ja, dit is verplicht. Gedurende de vlucht zul je een mondkapje moeten dragen. Op het vliegveld is het bij het inchecken, de douane en de gate verplicht een mondkapje te dragen. Informeer bij jouw vliegmaatschappij welke regels er gelden aangezien dit per maatschappij verschilt. Een voorbeeldje: bij Transavia zijn kinderen vanaf 13 jaar verplicht een mondkapje te dragen, bij KLM is dit zo voor kinderen vanaf 11 jaar.

En nadat ik geland ben in Spanje, is dan een mondkapje verplicht?

In Spanje is het vanaf 24 december 2021 verplicht om een mondkapje te dragen in alle gevallen, met uitzondering van de volgende situaties:

  • Op het platteland of in natuurgebieden;
  • Tijdens het buiten sporten, tenzij het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te bewaren;
  • Als je alleen of met één andere persoon een wandeling maakt en 1,5 meter afstand houdt;
  • Als je met huisgenoten/gezinsleden bijeen bent.

Moet ik een Covidtoegangsbewijs hebben om uit eten te gaan?

Dit is afhankelijk van waar in Spanje je bent. In Spanje wordt de gezondheidszorg decentraal geregeld, en in elke autonome regio kunnen er dus andere regels gelden. In een aantal regio’s is het momenteel verplicht om een QR-code te laten zien als je horeca, bioscopen, sportscholen en andere gelegenheden waar het mondkapje niet (altijd) gedragen wordt.

Voor zo’n toegangsbewijs kun je gewoon dezelfde QR-code gebruiken als in Nederland, bijvoorbeeld via de CoronaCheck-app. Deze QR-code geeft aan dat je gevaccineerd bent, recent hersteld bent van Covid-19, of recent negatief getest bent. In Spanje mag een PCR-testresultaat maximaal 72 uur oud zijn, terwijl een antigeentestresultaat maximaal 48 uur oud mag zijn. Let op: voor terugreizen naar Nederland is dit 48 uur voor een PCR-test en 24 uur voor een antigeentest!

Waar kan ik me laten testen in Spanje?

In de meeste steden van Spanje zijn meerdere ziekenhuizen en klinieken waar je een PCR-test of antigeentest kan doen. Het beste kun je dit opzoeken met de zoekterm ‘prueba PCR’ of ‘prueba antígenos’ met de betreffende plaatsnaam erbij.

Je kunt vaak ook PCR-testen of antigeentesten laten afnemen op vliegvelden. Op de vliegvelden Barcelona, Alicante, Valencia, Bilbao, Palma de Mallorca, Ibiza, Menorca, Gran Canaria, Tenerife Sur, Fuerteventura, Lanzarote, en La Palma kun je daarvoor hier een afspraak plannen. Vlieg je vanaf Madrid, Malaga, Sevilla of Jerez?

Wil je een zelftest aanschaffen? Deze kun je kopen bij de ‘farmacias’, vaak aangegeven met een groen verlicht uithangbord in de vorm van een kruis. In het Spaans kun je vragen om een ‘autotest Covid’ of ‘autotest rápido de antígenos’. Dit zijn verschillende termen voor hetzelfde product: een zelftest. Het resultaat van een zelftest is niet geldig als Covidtoegangsbewijs!

Wat als ik symptomen heb en/of positief test in Spanje?

Krijg je symptomen van Covid-19, test je positief of heb je een andere reden om te denken dat je Covid-19 hebt? Zodra je positief bent of denkt te zijn, isoleer jezelf natuurlijk meteen. Daarna kun je bellen naar het telefoonnummer van de regionale gezondheidszorg. Welk telefoonnummer dit is hangt af van de regio waar je bent. Je kunt de verschillende telefoonnummers op deze website vinden (let op dat je de landcode ervoor zet! Voor Spanje is dit +34). Op deze manier krijg je direct het beste advies van een betrouwbare bron en is de overheid op de hoogte van jouw geval. Zo wordt je het best geholpen.

Als je gevraagd wordt om langs een kliniek of een ziekenhuis te gaan, neem dan je Europese gezondheidskaart (EHIC) mee. Hiermee hoef je eventuele kosten niet zelf te betalen. Heb je de EHIC-kaart per ongeluk niet bij, dan heb je kans dat je wel zelf een rekening moet betalen. Deze kun je later declareren bij je Nederlandse zorgverzekering.

Kan ik in restaurants uit eten? En wat zijn de regels op een terras?

Zeker weten! Je kunt zonder zorgen lekker uit eten tijdens je vakantie. Het is wel aan te raden vooraf te reserveren als je zeker wilt zijn van een plekje. Lekker een terrasje pakken is gewoon mogelijk tijdens je vakantie. Zonder mondkapje, zonder zorgen, alleen maar heerlijk genieten!

Let er wel op dat in een aantal Spaanse regio’s, bijvoorbeeld in Valencia, een Covidtoegangsbewijs wordt gevraagd om toegang te krijgen tot de horeca. Hiervoor kun je dezelfde QR-code gebruiken als in Nederland (bewijs van vaccinatie, recent herstel of recente test), bijvoorbeeld door middel van de CoronaCheck-app.

Mag ik op het strand liggen en in de zee zwemmen?

¡Sí! Pak je mooiste zwembroek of bikini zeker in want je kunt zonder problemen liggen bakken op het strand en ook afkoelen in de zee is geen enkel probleem. Het strand en de zee zijn van nature eigenlijk coronaproof. Dit komt ondere andere door het zoute water en het zonlicht. Kies voor de uitgestrekte, brede stranden van Valencia bijvoorbeeld. Gegarandeerd dat er genoeg plek is voor iedereen!

Zijn activiteiten zoals fietstours toegestaan?

Absoluut! Dit soort buitenactiviteiten zijn uitermate geschikt deze zomer. Met inachtneming van alle veiligheidsvoorschriften zoals afstand houden en een grondige, dagelijkse reiniging van de fietsen, kunnen wij zonder problemen fietstours organiseren. Ga je voor Valencia, Madrid of toch een andere stad?

Kan ik in een zwembad zwemmen?

De gezondheidsrisico’s in een zwembad zijn te verwaarlozen. Vanwege het chloor in het water kun je veilig in een zwembad zwemmen. Houd wel rekening met maatregelen zoals vooraf moeten reserveren en een maximaal aantal badgasten wat wordt toegelaten zodat de afstand tussen bezoekers altijd bewaard kan blijven.

Zijn de winkels gewoon open?

Een dagje gezellig shoppen tijdens je vakantie behoort gewoon tot de mogelijkheden. De winkels zijn open. Het kan, afhankelijk van de regio, wel zijn dat er een maximaal aantal klanten is toegestaan.

Kan ik een museum bezoeken?

Ja, dit is toegestaan. In musea gelden de algemene regels van 1,5 meter afstand houden, maar verder zijn er geen beperkingen. Dit geldt ook voor monumenten, kerken, kathedralen etc.

Zijn hotels en campings geopend?

De keuze is reuze want hotels, campings, appartementen en andere logeeradressen mogen weer open als vanouds. Er gelden geen beperkingen meer qua bezettingsgraad. Ook zijn de ruimtes voor algemeen gebruik weer helemaal open. Hoe een accommodatie precies invulling geeft aan het nieuwe normaal kan natuurlijk verschillen.

Hoe groot is het gezondheidsrisico in Spanje?

Het is belangrijk te beseffen dat het risico dat je iets oploopt in Spanje niet groter is dan in Nederland. Bovendien is de gezondheidszorg in Spanje erg goed, dus wat dat betreft kun je zorgeloos op vakantie.

Is er een groot verschil met Nederland?

De afgesproken 1,5 meter afstand die je eigenlijk overal moet houden, is hetzelfde als in Nederland lang gebruikelijk is geweest. Het is in Spanje dus niet heel anders dan je inmiddels in Nederland gewend bent.

Het enige verschil is dat je in grote steden en in (drukke) straten en in winkels meer mondkapjes zal zien.

Alleen is het weer waarschijnlijk een stuk aangenamer in Spanje, smaakt de sangría of cerveza een stuk lekkerder op een Spaans terrasje en heeft de zee een net wat fijnere temperatuur.

Sprankelend Spanje is vanwege de vele veranderingen in regelgeving niet verantwoordelijk voor eventuele onjuiste berichtgeving. Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend.

Laat een bericht achter

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.