Wat zijn churros?

Churros is een gefrituurde deegstengel snack, besprenkelend met kristalsuiker. Churros zijn gemaakt van tarwebloem, water, zout en olie. De lekkernij wordt voornamelijk verkocht in een zogeheten ‘churrería’. De snack is populair in Spanje, Portugal, Frankrijk, Zuid-Amerika, de Filippijnen en begint steeds meer terrein te winnen op Nederlandse bodem…

En niet alleen de Spanjaarden zijn dol op churros… het is ook een van mijn favoriete snacks! Ik zal je vertellen waar de churros vandaan komen, op welk moment van de dag je van deze lekkernij kunt smullen én waar! Mocht je een keukenprins(es) zijn, dan kun je ook zelf aan de slag gaan met het churrosreceptje!

Portugal, China of Spanje?

Het is niet 100% zeker waar churros vandaan komen. Twee theorieën die vaker voorbij komen, hebben hun roots in China en Spanje. Het eerste verhaal is dat de Portugezen de churros naar Europa brachten vanuit China. Hier leerden zij namelijk nieuwe culinaire technieken. In China bestond al de snack ‘youtiao’, wat als het ware broodsticks zijn; deze worden ook nog wel eens Chinese donuts genoemd. De techniek werd in Europa iets aangepast, de sticks kregen stervormige uiteindes.

De andere theorie is dat de churros werden bedacht door Spaanse pastoren. Zij woonden namelijk het grootste deel van het jaar in de bergen, waar er niet ontzettend veel faciliteiten waren. Gelukkig was het deeg van de churros heel gemakkelijk te maken en konden deze gewoon op het open vuur bereid worden.

De oorsprong van de churros is dus niet helemaal 100% te achterhalen. Wel is het 100% duidelijk dat het één van de favoriete zoete snacks van de Spanjaarden is.

Churros all day everyday

Er zijn twee momenten in Spanje wanneer er vooral van de churros wordt gesnoept. Dat begint al ’s ochtends vroeg als ontbijt, el desayuno. Spanjaarden beginnen de dag met een paar churritos die gedipt worden in warme chocolademelk, vaak met een kopje koffie ernaast. Wanneer je ’s ochtends al op pad bent, dan zul je her en der de locals zien genieten van hun zoete ontbijtje. In Valencia, waar ik woon, heb je speciale dealtjes (wellicht ook in andere Spaanse steden): 3 churros en een koffie voor €2,20 en de deal lijkt te werken… Bij “mijn” churrería is het altijd topdrukte. Het is ook altijd onwijs druk bij de churrerías tijdens la merienda, het zoete hapje tussen lunch en diner. Dit gebeurt rond een uur of 18:00. Rond dat tijdstip of ietsjes eerder zie je vaak ouders met de kids (die net uit school) komen die een churro dipje in de chocolade doen. Daarna komen de gepensioneerde groepjes die gezellig (en hard) aan het kletsen zijn, onder het genot van een churro.

Er is trouwens ook nog een variant op de churro: de buñuelo. Dit is een donutvormige snack, vergelijkbaar met de smaak van een churro. De smaak is net iets anders, omdat door het deeg ook pompoen (of soms sinaasappel) wordt verwerkt. Daarnaast is een buñuelo iets luchtiger dan een churro. Churros en buñuelos worden in warme chocolade(saus) gedipt of vol gesprenkeld met kristalsuiker. Dit altijd tot de verbazing van Nederlanders en Vlamingen, want… “kan toch beter met poedersuiker, kristalsuiker blijft niet plakken?!” Maar helaas; this is how it goes in Spanje. En ik ben er eigenlijk al helemaal aan gewend!

Favo churros plekjes

Iedereen heeft zo wel een spot waar hij/of zij graag heen gaat voor een portie churros. Ik heb zo ook mijn favorieten. In Valencia ga ik graag naar El Contraste (volgens veel locals dé place to be voor churros in deze stad). Ik had het geluk (of pech?) dat deze hemel naast mijn huisje was gelegen. Inmiddels kennen ze me hier en geven ze het aan wanneer ik beter eventjes vijf minuten kan wachten: “Dan gaan we weer verse bakken!” Prima, ik blijf graag even in het zonnetje wachten. Inmiddels woon ik er niet meer om de hoek, maar nog steeds op loopafstand. Dat blijft gevaarlijk…

In de Spaanse hoofdstad is de bekendste churrería van Spanje gevestigd: Chocolatería San Gines. Niet alleen de toeristen staan ervoor in de rij, ook de Madrilenen komen hier graag voor churritos. Sinds 1894 is deze zaak al geopend en sindsdien zijn er verschillende celebrities langsgekomen, zoals zanger Juan Luis Guerra en actrice Meryl Streep. Je kunt binnen zelf een kijkje nemen, want aan de wanden hangen foto’s van de beroemdheden die hier zijn langsgekomen voor de churros. Ik vond de churros hier erg lekker (ze tipten niet aan mijn favo Contraste), alleen de drukte trekt me echt niet. Dus als je het niet erg vindt om een tijdje op je churros te wachten (en verwacht geen vriendelijk personeel, it’s Spain!), dan is het zeker de moeite waard om langs San Gines te gaan.

Ben je nou niet in de positie om naar Spanje te gaan (voor de churros ;)), dan is het ontzettend fijn dat de churro ook z’n opmars maakt in Nederland. In het zuiden van Nederland ken je de churro misschien onder de naam ‘suikerfriet’. Zelf kom ik niet uit het zuiden, dus mijn Nederlandse churro aanrader komt hier niet vandaan, maar uit Scheveningen! Ik moet eerlijk zeggen dat ik al een aantal jaar niet in Scheveningen ben geweest, dus ik hoop dat mijn aanrader er nog steeds zit: de churroskraam in De Pier. Dit zijn de churros zoals ik ze gewend ben uit Spanje, lange “suikerfrieten” met kristalsuiker. Lekker om daarna in het zonnetje op de boulevard van te smullen!

Receptje

Ingrediënten

– 250 ml water
– 225 gr tarwebloem
– mespuntje zout
– olijfolie

Bereidingswijze

– Zeef de bloem om eventuele brokjes eruit te halen.
– Zet een pan op middelhoog vuur met het water en een snufje zout en wacht tot het kookt.
– Wanneer het water begint te borrelen, voeg je de bloem geleidelijk toe (laat de pan op het vuur staan).
– Blijf goed mengen zodat het een gladde massa wordt. Je kunt hiervoor een garde gebruiken.
– Wanneer het een goede mix is (dit zie je wanneer je het deeg beweegt deze los laat van de bodem van de pan), haal je de pan van het vuur en laat je het mengsel afkoelen.
– Een churrosmachine zal je niet hebben, maar een spuitzak (met brede mond) will do the work. Wanneer het deeg is afgekoeld, vul je de spuitzak ermee.
– Doe een ruime hoeveelheid olijfolie in een pan (een wok is handig), waarmee de churros ondergedompeld zullen zijn.
– Wanneer de olie goed heet is (dit is essentieel!) kun je de churros uit de spuitzak droppen. Hiervoor houd je de spuitzak boven de pan, knijp je en knip je steeds af naar hoe groot je de churros wilt.
– Als de churros helemaal rondom goudbruin zijn, kun je ze uit de pan halen en laten uitlekken op keukenpapier.
– Wanneer het heftigste vet van de churros af is, kun je ze besprenkelen met kristalsuiker.
– ¡Qué aproveche!

Tips

– Inmiddels weet je dat er churros en buñuelos zijn, maar er is meer… Soms zie je van die hele dikke churros, maar dit is eigenlijk wat anders. Deze heten “porras”. het enige verschil met de churro is dat er een grote hoeveelheid tarwebloem wordt gebruikt.
– Een goede periode om churros in Spanje te eten, is tijdens Las Fallas (15-19 maart) in Valencia. Ongeveer vanaf een week voorafgaand aan Las Fallas tot en met 19 maart staat de hele stad vol met churroskraampjes waar je de hele dag terecht kunt. Tijdens het feest worden er ook gekleurde churros verkocht, waarbij ze gedipt zijn chocolade of kleurstoffen. Tip: ga voor de churros in een van de eerste dagen wanneer de churroskraampjes er staan. Naarmate het dichter bij Las Fallas komt, wordt het drukker en drukker en is er minder tijd om de olie te verversen. Voor een verse churro moet je er dus op tijd bij zijn!

Geschreven door Joëlle, woont sinds 2014 in Valencia, dol op koken, reizen, (food)festivals en schrijven.

Laat een bericht achter

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.